İçeriğe geç
Anasayfa » Karakalem portre çizimi nasıl yapılır.

Karakalem portre çizimi nasıl yapılır.

portrait_1











1.Adım -Aşağıdaki gibi Önce temel bir ana hat oluşturuyoruz.Serbestçe elimizden çıkan bir çizim çok daha hızlı ve daha doğru olur,. Ana hatları çok koyu yapmayın. Bir HB kurşun kalem çok açık veya çok koyu değil, ana hatlar çok mükemmel olmasa da olur. İlk adım, konunun benzerliğini elde etmek için çok önemlidir. Karakalem çiziminiz Daha en başta kişiyi benzemez ise, sonuç da olmaz. Bu yüzden zaman ayırın özellikleri ve oranlar doğru olsun. Bu ilk eskiz birkaç saat sürebilir.Doğru sonucu elde edene kadar deneme yapabilirsiniz.. İpucu – sert bir kalem (örnek: 5H, 2H) KULLANMAYIN Bu sert kalemler daha sonra kağıtta girinti yaratır ve gölgelemeden sonra görünecektir.

 

portre2 portre3portre4
2.Adım – Saç üzerinde çalışmaya başlayabiliriz.Her zama
n yukarıdan aşağıya doğru çalışmak, daha temiz bir sonuç elde etmenizi sağlar.. Bitmiş bir alan üzerinde elinizi değdirmek zorunda kalmazsınız.. Bu şekilde çalışmak size zamanda kazandırır.. Saçın hangi yöne aktığına dikkat edin.. Bu örnekte saç çok karanlık. 3B ve bunun üzerine bir 7B kalem kullanıyorum. Kurşun kalem beni ince detayları eklememe izin verir 7B ile kontrast ekleyerek, bana daha karanlık alanları oluşturmamda yardımcı olur.

portrait_6 portrait_7 (1)3. Adım- Saç üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Sabırlı olun ve bir çizim üzerinde hiçbir şey acele etmeyin. Bu çizimde diğerlerinden önce yapılacak küçük detaylar var. Saç, yüz ışık gölgesine göre daha uzun sürebilir.Saç farklı tonlarda değil, çizgiler ile tanımlanır. Eğer sadece kağıda düz çizgiler ile bir demet karalarsak saç düz ve gerçekçi olmaz. Saçı akan yönününe göre geniş darbeleri kullanarak çizin bunu 3B kalem kullaarak yapabilirsiniz.Saçtaki kusurları kağıt dokusu aracılığıyla gösterebilirsiniz.. Saça vurgu yaparken, etrafındaki alanları karartabilirsiniz.. Saç kıvrımları arkada koyu öne doğru daha parlak hale gelir. Çoğunlukla, birbirleriyle uyumlu akmasını unutmayın. Koyu tonlar sonra ışıklar içine orta tonlara doğru akar. Işık sonra koyu renkler içine orta tonlara doğru akar. Saçını şekli ve tonu doğru değilse, sorun olabilir. Koyu renklerin ara tonların ve ışığın dengeli bir akışı olduğundan emin olun.

portrait_7 (1) portrait_7 portrait_8 (1)4.Adım – Bir yüz üzerinde çalışmaya başlayacağımız zaman yapmamız gereken ilk şey hafif alanların nerede olacağını belirlemek. Bu alanları bulduğumuz zaman hafifçe onları ana hatları belli olacak şekilde koyulaştırmalıyız. Işık genellikle burun, alt dudak üstü, çene, alın ve yanakların ucunda bulunur.Alında ışığın nerede olduğunu biliyoruz. Alnın geri kalanı daha koyu olması gerektiğini biliyoruz.Yani koyu ve Işıklı bölgeleri, çok hafifçe aşağı doğru karalıyoruz ve daha sonra bir doku ile karıştırıyoruz.Eğer koyuluk yeterliyse daha fazla üzerinden geçmeye gerek yok. Cilt dokusu yumşak dokunuşlarla kullanarak elde edilir.Bu noktada parmağınızla veya benzer bir malzemeyle doku yaratmak aslında işe yaramaz yapay ve olumsuz bir etki bırakır, sadece kaleminizi kullanarak koyuluklar oluşturmak çok daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

 

5. Adım – Temelde olayların etrafından ışık başlar ve saç çizgisi boyunca koyulaşır. Saç çizgisi etrafında gölgeleme önemlidir. Yoksa saç yapıştırılırmış gibi görünür.Her zaman cildinize ince gölgeler saç ve saç çizgisi etrafında koyu gölgeleme olacak.Çizim yaparken zaman zaman molalar verin. Çok uzun süre bir şey bakınca zihniniz size hileler yapmaya başlar. Bir kaç saat için çizim üzerinde çalışın bir mola ve taze gözlerle, daha sonra geri gelip çizimi inceleyin..

portrait_106.Adım (Göz) – Önce irisi 3B kalem ile içeri den dışarı doğru karıştırın. Genellikle gözlerde parlak vurguları bu aşamada belli edebiliriz. Her zaman gerçekte olduklarından daha büyük yapmak her şeyi gölgelendirince daha normal bir boyuta getirmek için imkan sağlar.. Gözleri daha ışıltılı göstermek için beyaz ışıklı kısmını daha büyük bırakıp koyu kısımlarını da dahada koyu yapabilirsiniz..Üst göz kapağının altınıda karartmak göz kapağında gölge gösterir. Gözlerin “beyazları” aslında beyaz değildir. H ile onlara hafifce gölge atın. Ayrıca üst göz kapağında da gölge olacaktır.

portrait_117.Adım(burun) – Burunlar birçok sanatçı, özellikle yeni başlayanlar için bir mücadele olabilir. Sadece burun kontur ve derinlik temsil eden farklı tonlarda başka bir şey olduğunu hatırlamaya çalışın. H Kalem ile burun köprüsü gölgelendirerek işe başlayın. Bu burun ucunda ince bir vurgu ile yüzün etrafında oluşturduğu gölgeyi izleyerek devam edin. Burun Köprü alanından daha biraz daha koyu girin, burnun dış kenarlarına doğru ve yanak içine ince bir çizgi yapın.Burun alanının dışını zaten yaptık.

 

portrait_12 (1)8.Adım(yanak) – Şimdi sağ yanağına üzerinde çalışalım. Ben hafif alanınlara H kalem ile dışarı doğru karıştırın. Sonra hafif alanın çevresinde biraz daha koyu B kalem ile gölge yaratın. Desen hemen fark edecektir portre çiziminde her şey eğimleri, ışık tonları tam tersi koyu tonların oldukça akıcı olması gerekmektedir..

portrait_13 portrait_14 portrait_15
portrait_169.Adım (Çene) için en karanlık tonlar kenarlara doğru olacaktır. Bu Çizimde referans olduğu gibi konu gülümsüyor ise, deride kıvrımlar olacaktır. Bu kıvrımlar koyu olacaktır. B kalem ile üst dudak alanı belirleyin. Yanaklar, burun daha koyu bütün çene alanını yapıyoruz emin olun.Işık kaynağı yukarıdan geldiği için burun altında dökme gölge vardır. Bu her zaman böyle değildir ve ışık kaynağı nereden geldiğini bağlı olacaktır.

 

10.Adım (Dudaklar) Üst dudak üzerinde 3B Kalem ile eşit tonlama ortaya koyarak başlar. Tüm orta kısmı hariç dudak üzerinde biraz daha koyu girin. Üst dudağın karanlık kısımları dış kenarları olacaktır. Üst dudak daima alttan daha koyu olacaktır.
portrait_1711.Adım (Boyun) ışık kaynağı nereden geliyor buna bağlı olarak, çeneden boyuna doğru dökme gölge olabilir. Bu çizimde de durum böyledir.Gölgeli alanda 3B Kalem ile eşit yayarak başlayabiliriz.Gölgeli alan burun altındaki döküm gölge ile aynı tonda olduğunu görüyoruz. Gölgeli alan her iki tarafta da keportrait_18narlarına yakınlaştıkça koyu olacaktır.